Sensomotorinen psykoterapia on Pat Ogdenin kehittämä kehollinen psykoterapiamenetelmä traumojen ja kiintymyssuhdevaurioiden hoitoon. Traumaattiset kokemukset tallentuvat kokonaisvaltaisesti ajatusten ja tunteiden lisäksi myös kehoon. Sensomotorisen psykoterapian työskentelyn lähtökohtana ovat nämä keholliset aistimukset ja liikkeet, samalla huomioiden trauman fysiologiset vaikutukset.

Työskentelyssä pyritään tunnistamaan ja työstämään traumatisoituneille tyypillisiä särkyneitä sensomotorisia malleja, häiriintynyttä kognitiivista ja emotionaalista prosessointia sekä rikkoutunutta minätietoisuutta.

Sensomotorinen psykoterapia noudattaa traumahoitoon liittyvää vaiheorientoituneen hoitomallin viitekehystä. Ensimmäisessä vaiheessa luodaan riittäviä voimavaroja ja resursseja vakauttavan työskentelyn avulla, jotta kehopsykoterapeuttinen työskentely on mahdollista. Toisessa vaiheessa työskennellään traumamuistojen kanssa ja viedään huomio kesken jääneiden aktiivisten puolustautumistoimintojen loppuun saattamiseen. Kolmannessa vaiheessa suunnataan huomio integroitumiseen ja pyritään löytämään uusia toimintamalleja elämään. Vaiheet kulkevat terapian aikana kehämäisesti lineaarisuuden sijaan.

Sensomotorisen psykoterapian teoreettinen pohja on neurotieteissä, kiintymyssuhdetutkimuksessa ja rakenteellisessa dissosiaatiohäiriössä. Se yhdistää sekä kognitiiviset että keholliset menetelmät traumojen, kiintymyssuhdehäiriöiden ja kehityksellisten häiriöiden hoidossa.

Sensomotorisen psykoterapian työtavat voi luontevasti yhdistää esimerkiksi osaksi kognitiivista, tunnekeskeistä tai ratkaisukeskeistä työskentelytapaa.

Lämpimästi tervetuloa vastaanotolleni.

©Terapiapalvelut Mari Paloriutta

y-tunnus 2701525-3